Genel

Google Tag Manager Kullanımı İçin 10 Neden [2020]

Google Tag Manager Nedir

Dijital pazarlama verilerden yola çıkarak çalışır ve veriler üzerinden büyüme sağlar. Çok büyük bir e-ticaret sitesi de olsanız, kendi kişisel web siteniz de olsa insanların sitenizle olan etkileşimini bilmeniz oldukça önemlidir. Web sitenizdeki etkileşimi ölçmek için Google Analytics kullanmak oldukça mantıklıdır ancak Analytics bazı konularda yetersiz kalabilir. Google Etiket Yöneticisi’ni (Google Tag Manager) Google Analytics ile birlikte kullanarak, normalde toplayabileceğinizden çok daha fazla veri toplayabilirsiniz.

Bahsedilen Site: https://tagmanager.google.com/

Google Tag Manager Nedir?

Google Tag Manager Kullanımı İçin 10 Neden [2020]

Google Tag’ler yani Etiketler, bilgi toplamak ve üçüncü taraflara göndermek için bir siteye eklenen kod parçacıklarıdır. Google Etiket Yöneticisi ise web sitenizde pazarlama etiketlerini (kod snippet’leri veya izleme pikselleri) kodu değiştirmek zorunda kalmadan yönetmenize ve yerleştirmenize olanak tanıyan ücretsiz bir araçtır.

Google Etiket Yöneticisi aracılığıyla başka bir veri kaynağıyla Analytics paylaşılır. Yönetmeniz gereken çok sayıda etiketiniz olduğunda Google Tag Manager çok kullanışlı hale gelir, çünkü tüm kod tek bir yerde saklanır. Etiketleri, kaydırma izleme, form gönderimlerini izleme, anket yapma, ısı haritaları oluşturma, yeniden pazarlama veya insanların sitenize nasıl ulaştığını izleme dahil olmak üzere her tür amaç için kullanabilirsiniz. Ayrıca dosya indirmeleri, belirli bağlantılara yapılan tıklamalar veya alışveriş sepetinden kaldırılan öğeler gibi belirli olayları izlemek için de kullanılırlar.

Web Geliştiricilere Olan Bağımlılığı Azaltır

Google Etiket Yöneticisi’nin açık ara en büyük yararı, pazarlamacıların etiketleri web geliştiricilerine güvenmek zorunda kalmadan uygulamalarını kolaylaştırmasıdır. Geliştiriciler genellikle diğer yüksek öncelikli projelerle meşguldür, bu nedenle etiketleme genellikle arka planda kalır. Ancak Google Etiket Yöneticisi kaynak koduna dokunmaktan kaçınmanıza yardımcı olduğundan, pazarlamacılar etiketleri kendi başlarına hızla ekleyebilir ve bunlarda değişiklik yapabilir. Örneğin, çok kısa bir süre için veri toplamak için yalnızca bir etiket kullanmanız gerekiyorsa, bu büyük bir avantajdır. Google Tag Manager olmadan, etiketin eklenmesinin gerçekte geçerli olacağından daha uzun sürmesi ihtimali yüksektir.

Güvenlik Açığı yoktur

Bir web sitesine sahip olmak ile ilgili iki büyük endişe, genellikle güvenlik ve sitenin arızalanma olasılığıdır. Ancak Google Tag Manager ile böyle bir şey için korkmanıza gerek yok. Google’ın bir uygulaması olan GTM, sitenizi çökertmez ve ileride oluşabilecek güvenlik açıkları için altyapı oluşturmaz.

Başlangıç ​​olarak, Google Tag Manager ve Analytics hesaplarınıza kimlerin erişebileceğini kontrol edersiniz ve erişimi istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Yine de, herhangi bir içerik yönetim sistemi veya web geliştirme aracı gibi, Google Etiket Yöneticisi ile standart güvenlik uygulamalarını takip etmeniz gerekecektir. Yaygın etiketleme senaryoları için standartlaştırılmış şablonları kullanmak sitenizdeki hata komutlarını azaltmak için faydalı olacaktır.

Web Sitenizi Geleceğe Hazırlar

Google Etiket Yöneticisi, web sitenizi izlemek ve ona yönelik bir program geliştirmek için uyguladığınız sürecin bir parçasıdır. Muhtemelen zaten global olarak Google Analytics kullanıyorsunuzdur. Bu ikisi birbirini tamamlar niteliktedir ve sitenizi geleceğe taşımanız için kullanabileceğiniz ücretsiz en verimli araçlardır.

Çok sayıda kod değişimi, sayfa değişikliği vb. Yapmanız gerekiyorsa Analytics’e geçiş yapmak zor olabilir. Bunun yerine, Analytics’e aşamalı geçiş yapmak ve ilerledikçe test etmek için Google Etiket Yöneticisi’ni kullanın.

GTM aracılığıyla yapılabildiğinden gelecekteki yükseltmeleri ve iyileştirmeleri çok daha basit hale getirecektir. Google Etiket Yöneticisi ile Universal Analytics’e güvenle geçiş yapabilirsiniz.

Her İşletme İçin uygundur

Pek çok farklı büyüklükteki işletme Google Tag Manager’dan potansiyel olarak faydalanabilir. Uygulama geliştirici olmadan etiket eklemeyi ve düzenlemeyi çok daha kolay hale getirdiğinden, teknik desteğe sınırlı erişime sahip olabilecek küçük işletmeler için mükemmeldir. Daha büyük çaptaki kurumsal siteler pek çok etiketi aynı anda kullanabildiği için Google Tag Manager hepsini yönetmeyi kolaylaştırır ve daha verimli bir şekilde yüklenmelerine yardımcı olarak site hızını artırır.

Google Tag Manager Kullanımı İçin 10 Neden [2020]

Sitenizin Hızınızı Artırır

Google Tag Manager birçok işlemi hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Değişiklikler ve yeni etiketler hızlı bir şekilde yapılabilir ve çoğu web sitesinde kod değişikliği gerektirmez. Bu elbette herkesin işini kolaylaştıracak bir yöntemdir.

Google Etiket Yöneticisi’ni uygulama sürecinin tamamı sitenizin hızlanmasına da yardımcı olacaktır. Bunun nedeni kısmen, Google Tag Manager’ın eş zamanlı olmadan yüklenerek sayfanın geri kalanının ayrı olarak yüklenmesine izin vermesidir.

Sürüm Kontrolünü Kendisi Yapar

Her web sitesi için bir temel olan Google Etiket Yöneticisi, yerleşik sürüm kontrolü ile birlikte gelir. Bir kapsayıcıda her değişiklik yayınladığınızda, arşivlenen yeni bir sürüm oluşturur. Herhangi bir zamanda mevcut bir sürüme geri dönmeniz gerekirse, bunu kolayca yapabilirsiniz. Bu aynı zamanda etiketleri düzenli tutmanın ve etiketleme sorunlarını gidermenin harika bir yoludur.

Aynı Çalışma Alanında Çalışma Olanağı Sağlar

Eğer aynı proje üzerinde çalışan birden fazla kişi varsa eğer çalışma alanları ve ortamlar, ekibinizin etiket oluşturmalarını test etmek için alanları bölmesini kolaylaştırır. Bu, kapsayıcınızı düzenlemenize yardımcı olur ve test etiketlerini canlı sitenizde yayınlamak istediklerinizden ayrı tutmanıza yardımcı olur. Bu özellik, web sitesinde değişiklikler yapabilen birden fazla ekibe sahip kuruluşlar, dış satıcılarla çalışan şirketler veya haftalarca veya aylar sürebilecek projeler için oldukça faydalıdır.

Kullanıcı İzinlerini Önemser

Google Tag Manager, görüntüleme, düzenleme ve yayınlamayı içeren bireysel kullanıcılar için izinler belirlemenize olanak tanır. Web sitesinde kimin güncelleme yapabileceğini dahili olarak kontrol edebilir ve analitik ve reklamlara yardımcı olacak etiketler, değişkenler ve tetikleyiciler oluşturmaya yardımcı olması için bir satıcının etkinleştirmesini sağlayabilirsiniz.

Tetikleyiciler Oluşturabilirsiniz

Google Tag Manager Kullanımı İçin 10 Neden [2020]

Google Tag Manager etkinlikleri Google Analytics’e göndermek için izlemek istediğiniz her bir bağlantıyı ayrı onclick öznitelikleriyle manuel olarak etiketleme zahmetini ortadan kaldırır.

Bunun yerine, bağlantıda zaten bulunan özniteliklere göre veya veri öznitelikleri gibi standartlaştırılmış bir adlandırma yapısı kullanarak bağları veya düğmeleri hedeflemek için bir tetikleyici oluşturabilirsiniz. Tetikleyicinizi oluşturmayı bitirdiğinizde, etiketinizi tetiklemek için o tetiği kullanın ve takip edin!

Esnektir

Eğer programlama uzmanı değilseniz de sorun yok. Google Tag Manager karmaşık etiketler için bile minimum düzeyde kodlama bilgisi gerektirir. Ancak etiketlerinizin çoğunu tek bir kod satırı yazmadan oluşturabilirsiniz. Bu, Google Etiket Yöneticisi’ni pazarlamacılar için harika bir araç haline getirir ve geliştiricilerin daha büyük projelere odaklanmasına olanak tanır.

Google Etiket Yöneticisi, herkese açık ücretsiz bir araçtır ve nasıl kullanılacağını öğrenmek, herkesin üstesinden gelebileceği kolaylıktadır. Online olarak ulaşabileceğiniz pek çok kaynakla, eğitimlerle veya kitaplar aracılığı ile Google Tag Manager kullanımını öğrenmeniz ve etiketleri web sitenize uygulamanız oldukça kolay ve mümkündür.

Yorum Bırakın