Genel

Dinamik Görüntülü Reklamlar Nasıl Oluşturulur?

Dinamik Reklam Nedir

Dinamik görüntülü reklamlar internette herhangi bir şey yaparken, bir içerik okurken veya yemek tarifi bakarken bile karşınıza çıkabilen ve size muhtemelen daha önce aramış olduğunuz bir şeyi tekrar hatırlatan reklamlardır. Görenlerde genellikle ‘Nereden çıktı bu şimdi?’ gibi bir etki uyandırır ancak çoğu zaman görmezden de gelinmez.

Bu yazımızda dinamik görüntülü reklam tipinin nasıl oluşturulduğundan ve web sitelerine trafik açısından nasıl bir kazanç sağladığından bahsedeceğiz.

Dinamik Görüntülü Reklam Nedir?

Google görüntü ağındaki en etkili araçlardan birisi olan dinamik görüntülü reklamlar, sitenin içeriğine ve kişisel ilgi alanlarına göre ziyaretçilere gösterilen dönüşümlü reklamlardır. Google, esasen sitenizi tarar ve ardından sitenizdeki içerikle yakından ilgili olan arama terimleriyle eşleşir. Sonrasında başlık ve açılış sayfası, arama terimiyle eşleşecek şekilde dinamik olarak oluşturulur. Bu, arama terimi, arama reklamı ve açılış sayfası arasında daha fazla uyum sağlar. Dinamik görüntülü reklamlar, tüm Google Ads mesajlarını yöneten aynı standartlara, politikalara ve gereksinimlere tabidir.

Dinamik görüntülü reklamlar daha önce yapmış olduğunuz aramalara yönelik olarak sizi ilgili siteye yönlendirir ve bunu her site üzerinden yapabilir. Örneğin yakın bir zamanda sık sık çadırlar ile ilgili bir arama yaptıysanız girdiğiniz herhangi bir sitede dinamik görüntülü reklamlar sizi çadırların satıldığı bir e-ticaret sitesine yönlendirecektir. Google her bir kullanıcının neye ihtiyacı olduğunu ve ne istediğini bilecek şekilde aramaları gözden geçirir ve kullanıcının karşısına daima buna uygun dinamik reklamlar çıkartır.

Dinamik görüntülü reklamlar yalnızca Google’da yaptığınız aramalarda değil yüz binlerce farklı internet sitesinde gösterilir. Genellikle fotoğraflar ile oluşturulan reklamlar marka, ürün özelliği, fiyat bilgisi gibi pek çok farklı bilgiyi gösterebilir. Bu bilgilerin hangilerinin gösterileceği tamamen reklam verene kalmıştır.

Dinamik Görüntülü Reklamlar Nasıl Oluşturulur?

Dinamik Görüntülü Reklamlar Nasıl Oluşturulur?

Dinamik görüntülü reklam oluşturmak için öncelikli olarak Google Ads hesabınıza bağlı bir Google Merchant Center hesabına ve özet akışına ihtiyacınız vardır. Dinamik reklam verirken başta yapmanız gerekenler aslında normal bir Google reklamı ile aynıdır. Ancak farklı olan şey “Kişiselleştirilmiş Reklamlar İçin Veri Feed’i Kullan” seçeneğini işaretleyerek devam etmeniz olacaktır. Bunun için de tabii ki veri feed’inizi bir Excel tablosu olarak Google Ads’e yüklemeniz gerekir. Eğer işletmenize ilişkin örnek e-tabloyu bulmak isterseniz Google Ads menünüzün üst çubuğundan “Araçlar ve Ayarlar” seçeneğini belirterek, kurulum başlığının altındaki Business Data kısmını seçerek bulabilirsiniz.

Kampanyanızı başlatmak için hazırsanız eğer; Google Ads’deki kampanya sekmesinden mavi “+” işaretini seçtikten sonra yeni kampanyanız için sahip olduğunuz hedefi seçin.

Yüklemiş olduğunuz veri feed’inizi gözden geçirmeyi unutmayın. Vermek istediğiniz bilgiler doğru mu? Sıraları düzgün mü? Göstermek istediğiniz resimler tamam mı? gibi bazı soruları kendinize sormalı ve materyallerinizi kontrol etmelisiniz. Görsellerinizi PNG, JPG, JPEG ve GIF olarak yükleyebilirsiniz. Onaylanan Görüntü Boyutları ise 11,4 MB’den (yaklaşık 6 milyon piksel) daha büyük olamaz. Görüntü, 72 DPI’de 300 piksel ila 300 piksel boyutuna sığmalıdır. Veri feed’inizde resimler eksik veya hatalıysa, ürünleriniz Google Dinamik Görüntülü Reklamlar için kullanılamaz. Google’ın resim URL’sine ulaşması çok uzun sürerse de bu sorun ortaya çıkabilir. Bu durumda, web sitenizin hızını ve izinlerini kontrol etmeniz gerekebilir.
Gördüğünüz gibi girmiş olduğunuz bilgileri incelemek ve kontrol etmek oldukça önemlidir.

Veri feed’inizin doğru olduğundan emin olduktan sonra ‘uygula’ seçeneğine basarak kampanyanızı uygulamaya başlayabilirsiniz.

Dinamik Görüntülü Reklamları ikiye ayrılır. Bunlardan ilki Potansiyel Arama Kampanyaları, ikincisi ise Yeniden Hedefleme Kampanyalarıdır.

Potansiyel Arama Kampanyaları:

Kişiselleştirilmiş mesajların ve kullanıcının bilinen şartlarının kullanıldığı reklam kampanyalarıdır. Örneğin kullanıcının yaşadığı yerdeki hava durumuna yönelik yapılan bir dinamik görüntülü reklam kampanyası bu kampanyalar arasındadır. Belirli mesajların gösterimi için web site içerikleri kullanılmış olur.

Yeniden Hedefleme Kampanyaları:

Yeniden hedefleme kampanyaları, reklam dönüşüm değerlerini ve alışverişi artırmak için özel olarak tasarlanır. Bu kısımda da hedeflemeler kişiye özel olarak yapılır ancak kullanıcının şaşıracağı ve büyük ihtimalle ilgi göstereceği bir forma sokulur. Örneğin; Eğer kullanıcı bir e-ticaret sitesine girip kırmızı ruj aradıysa bu ruj ona Google’ın sunduğu bu kampanya tipinde yeniden gösterilir. Eğer kullanıcı başka bir e-ticaret sitesine bir ürün attıysa ve almadıysa o ürün yine yeniden hedefleme kampanyası kapsamında kullanıcıya gösterilecek ve alışverişi reklam veren açısından olumlu bir şekilde sonlandırmaya çalışacaktır.

Dinamik Görüntülü Reklamlar Ne Zaman Kullanılmaz?

Dinamik Görüntülü Reklamlar Nasıl Oluşturulur?

Eğer web siteniz hızlı bir şekilde değişiyorsa, örneğin sitenizde günlük veya haftalık fırsatlar varsa dinamik görüntülü reklamları kullanmanız önerilmez.

Dinamik Google reklamları yasaklı yetişkin sitelerinde, kumar sitelerinde veya reklam vermenin yasak olduğu ilaç sektörü gibi bazı durumlarda çalışmayacaktır. Dinamik Arama Ağı Reklamları, Dinamik Arama Ağı Reklamlarının web sayfasındaki temaları ve terimleri tanımlayabildiği, iyi optimize edilmiş sayfalarda en iyi şekilde çalışır. Dinamik Arama Ağı Reklamları, Google Ads’ün bunu yapamayacağı biçime sahip web sitelerinde (örneğin, çoğunlukla Flash içerik veya resim içeren siteler veya kullanıcıların çoğuna erişmek için oturum açmasını gerektiren siteler) iyi çalışmaz.

Dinamik Görüntülü Reklamların Avantajları

Zamandan Tasarruf Edebilirsiniz: Web sitenizdeki her bir ürün için anahtar kelime eşleştirmesi yapmanıza gerek kalmaz. Ek olarak dinamik görüntülü reklamlar diğer reklamlara oranla daha hızlı reklam vermenizi sağlar.

Reklamlarınızla Alakalı, Dinamik Olarak Oluşturulmuş Başlıklar Gösterir: Bir müşterinin araması ürününüz veya hizmetinizle alakalı olduğunda, Google Ads dinamik olarak sitenizdeki en alakalı sayfa için net bir başlığa sahip bir reklam oluşturur.

Kategorize Edilebilir: Web sitenizin tamamına veya belirli kategorilere veya sayfalara göre reklamlar gösterebilirsiniz. Veya geçici olarak stokta olmayan ürünler için reklamlarınızın gösterilmesini engelleme imkanınız da mevcut.

Ek Trafik Yakalayın: Dinamik Arama Ağı Reklamları, halihazırda sizin anahtar kelimelerle hedeflemediğiniz yeni sunum fırsatlarını tespit ederek ek trafik ve satış elde etmenize yardımcı olabilir.
URL’yi Sabitler ve kısaltır: Herhangi bir ürünün reklamını verdiğinizde normal şartlarda o ürünün sayfasının reklam veren olarak gözükmesi gerekirken ana yönlendirici sizin web sitenizin kendisi olarak gözükür.

Kişiselleştirme ve Yerelleştirme: Yazının başından beri söylediğimiz gibi bu reklamların en büyük avantajı kişiye özel olarak gözükmeleridir. Bu durum reklamları gören herkese kendisini özel hissettirir ve onun için özel olarak çalışılıyormuş hissiyatı verir.

Google Dinamik Görüntülü Reklamların Dezavantajları

Dinamik Görüntülü Reklamlar Nasıl Oluşturulur?

Bütçe: Bunca güzel özelliğini saydığımız bu reklam türünün en büyük dezavantajlarından birisi ne yazık ki oldukça pahalı olmasıdır. Dinamik görüntülü reklam oluşturabilmek için oldukça yüksek bir Google Ads bütçesi gerekir.

Zaman Kısıtlaması: Reklamın kişiselleşebilmesi için Google’ın belli bir algılama yapması ve bir zaman geçmesi gerekir. Eğer kısa kampanyalar için bu reklam türünü kullanıyorsanız istediğiniz gibi bir performans alamayabilirsiniz.